Nee, niet één maar twee foto’s zijn mij zeer dierbaar.


Roelf Giezen en Jacoba Oortjes

Roelf Giezen en Jacoba Oortjes, ze horen dan ook duidelijk bij elkaar, en een echtpaar van die leeftijd haal je niet uit elkaar, vandaar dat ze normaal gesproken ook naast elkaar hangen, bij mij in de hal.
Ik zeg even normaal gesproken, omdat ik ze nu al 2 jaar in bruikleen heb gegeven aan het Veenkoloniaal Museum te Veendam, voor de tentoonstelling over Voortvarende vrouwen .
Onze over over oma Jacoba Oortjes, is op 10 januari 1831 geboren te Wildervank, als dochter van Hendrik Jans Oortjes en Jantje Klaassens Jonker.


Jacoba Oortje was in 1857 getrouwd met de schipper Harm Hendrik Krans, die op 15 december 1862 overleed aan gele koorts ,aan boord van zijn schip, in de Caribische zee , en werd begraven in St. Mare Haiti ,als kapitein van de schoener “Wildervank”.
Jacoba Oortjes en Harm Hindrik Krans kregen samen 2 kinderen.
Hindrik, geboren in 1858, overleden op 27 januari 1860.
Hindrik, geboren 7-10 1862.


Jacoba Oortjes, trouwde op 3 oktober 1864 met Roelf Giezen, geboren te Veendam.
Roelf geboren 1 oktober 1840,was de zoon van zeeman Roelf Giezes Giezen en Jantje Roelfs (Viswat) Veendam.
Roelf Giezen, behaalde zijn diploma met nr. 74 voor 1e stuurman aan de zeevaartschool te Veendam.
In geboorteakten van de kinderen werd vader Roelf in 1865 vermeld als zeeman en in 1870 en 1872 als schipper.
Roelf Giezen en Jacoba Oortjes kregen samen 3 kinderen,
Roelf Giezen, geboren 07-12-1865
Juliana Jantina, geboren10-09-1870
Jantina Alida, geboren 08-10-1872

Foto :Jantina Giezen Zijlma en Luppo Zijlma


Vandaag neem ik jullie eerst even mee naar 1831,

in dat jaar werd op 23 januari 1831 Harm Hindriks Krans geboren, te Wildervank.Harm Hindriks Krans was een zoon van Hindrik Hindriks Krans (timmerman) en Geessien Harms Feiken.

Harm Hindriks Krans was de eerste echtgenoot van onze over over oma Jacoba Oortjes . Harm Hindriks en Jacoba trouwden op 17 December 1857 te Wildervank, Jacoba was toen 25 jaar. Onze over over oma Jacoba Oortjes werd geboren op 09 januari 1831 als dochter van schipper Hendrik Jacobs Oortjes en Jaantje Klaassens Jonker .

Harm Hindriks was lid (1859 tot en met 1862) van het zeemanscollege, De Harmonie te Wildervank, en had vlagnummer 114, Nu zal je wel denken, die is niet lang lid geweest, en dat is ook zo.

Maar dat had een oorzaak, Harm Hindriks Krans, overleed op 25 december 1862 ten huize van Jean Constant, pakhuishouder te St.Mare op Haiti, als Kapitein van de schoener ‘Wildervank’ . Harm Hindriks Krans is 34 jaar geworden.  

                                          Jacoba Oortjes ging begin 1863 naar Haiti, om de zaken rond het overlijden van man, Harm Hindriks Krans af te handelen. Omdat hun zoon toen nog geen 3 maanden oud was, werd hij door zijn tante Hinderkien Krans ( toen 20 jaar) en oom Kier Bosch verzorgd en opgevoed.


En zie, daar komt Roelf Giezen in beeld:

Roelf Giezen was in die tijd geen vreemde voor Harm Hindriks Krans en Jacoba Oortjes, want Roelf was in die tijd dat Harm Hindriks Krans nog leefde, eerste stuurman bij Harm Hindriks Krans, en later scheeps- Kapitein.

En toen Jacoba Oortjes weer terug was van haar zeereis uit Haiti, moest ze verder, ze was een echte Kapiteinsvrouw, en erg voortvarende, want na 1 jaar trouwde op 3 oktober 1864 met Roelf Giezen .

Roelf Giezen en Jacoba Giezen Oortjes gingen met hun schip naar Rio de Janeiro, en andere plaatsen in Zuid Amerika. Hun kinderen Roelf geboren 7 december 1865, Juliana Jantina geboren 10 september 1870 en Jantina Alida geboren 8 oktober 1872   gingen indien mogelijk mee aan boord. Dochter Jantina was pas 2 jaar oud toen ze al mee ging naar Londen.

Telegram : 'Pak de koffers in'

Op een dag kwam er een telegram uit Bremerhaven.

'Pak de koffers in, en maak alles klaar voor de reis naar hier'

Toen BetOver oma Jacoba Oortjes, klaar was voor de reis met haar 3 kinderen Roelf, Juliana Jantina en Jantina Alida, kwam er een tweede telegram waarin stond, Kapitein met vreselijke storm over boord geslagen en verdronken.

Ze hebben gelukkig wel onze over over opa Roelf Giezen gevonden,en is begraven in Wesermünde.

Onze Bet Over opa Roelf, geboren 01-10 1840, overleed in 1875 bij Travemünde, nadat hij overboord was gevallen.

Na onze Bet Over opa Roelf Giezen, hertrouwde Jacoba Oortjes op 21 februari 1876 te Wildervank als winkelierster met de bakker Meindert Smid.

Jacoba Oortjes heeft haar laatste jaren bij haar dochter Jantina Alida Zijlma Giezen en Luppo Zijlma in huis gewoond. Als het stormde liep Jacoba Oortjes, hoofdschuddend door het huis, en zei dan steeds " 't sturmpt op zee". Ze had ook veel meegemaakt.

Onze Betover oma Jacoba Oortjes, overleed op 21 november 1922 te Valthermond (Odoorn) ze is 91 jaar oud geworden.

Diploma; Roelf Giezen

Berekeningen tijdens examen